Kronik ağrı; üç aydan daha fazla hemen hemen hergün hissedilen ve kişinin “yaşam kalitesini” bozan ağrıdır. Yaşam kalitesi: kişinin ağrılı süreci başlayana kadar hayatında günlük, kendi başına yapabildiği aktiviteler ve hareketlerden oluşur.
Yürümek, yiyebilmek, uyumak, araba kullanabilmek, ev işlerini rahatlıkla yapabilmek kadar basit ve hergün yapılan hareketlerdir. Aşırı üzüntü stres ve geçirilen psikolojik travmalar depresyon ile beraberinde vücutda yaygın ağrılara neden olabilir. Varoaln başağrıları aratabilir ya da eskiden olmayan omuz kol, sırt ve bel ağrıları oluşabilir. Kişi çok özel bir döngüye girer; ağrı ve stres depresyona yol açar ve depresyon da ağrının daha da artmasına neden olur.
Vücuttaki bir bölgede devamlı hissedilen ağrı; hareket kısıtlılığına, gece uykudan uyandırma, gündüz bu uykusuzluk nedeni ile yorgunluğa neden olmaktadır. Yorgunluktan dolayı iş hayatında isteksizlik, çabuk sinirlenme, stres ile baş edememe, takiben yemek alışkanlıklarında değişiklikler oluşturmaktadır. Böylelikle kişinin okul, iş, eş, sosyal hayatını ve ilişkilerini bozan bir süreç başlar.
Kişisel değişkenlikler ile bazı insanlar daha içsel ve alıngan bazı kişiler ise dışa dönük ve nerede ise umursamaz özelliklere sahiptirler. Bu neden ile hassas yapılı kişiliklerde fibromyalji, baş ve omuz ağrıları, ellerde ve ayaklarda yanmalar karıncalanmalar, bel ağrıları daha sık ve şiddetli olabilmektedir. Sabah yataktan kalkamama, huzursuzluk, eşlik eden uyku bozuklukları, iştah bozuklukları, kabızlık ve sindirim bozuklukları gelişebilir.
İşte bu noktada; ağrının mekanizmasını tam olarak belirlemek ve girilen bu özel depresyon durumundan hastayı çıkarmak gerekir. Hedefe yönelik tedavi yapılamaz ya da kişi bu süreçte tedavilerden istediği sonucu elde edemez ise “intihara” kadar gidebilen bir sürece başlamış olur. Çünkü depresyon kişinin sadece beyin ve düşünsel sisteminden etkilenen bir durum olmayıp, fiziksel durumu ile de birebir ilişkilidir.